cossetto vina
MOZAIK COSSETTO

Mozaik je vino nastalo kupažom Merlota(60%),Cabermet sauvignona(20%) i Borgonje(20%). Borgonja je još jedna autohtona sorta Istre koja, uz popularniji Teran, predstavlja pravog predstavnika crnih sorata. Borgonja je autohtona istarska sorta koju često uspoređuju i poistovjećuju sa francuskom sortom Gamay, međutim znanstveno je dokazano da su to dvije različite sorte.

Vino dobiveno od ove sorte je dobro obojeno, tamno-crveno, okusom je laganije, pitko,ljupko, bez naglašenih tanina, te je pogodno za trošenje kao vrlo mlado pa do 1-2 godine staro. U Istri je ona obično sađena zajedno sa Teranom koji je zastupljeniji i to sa razlogom da ublaži njegovu naglašenu kiselost i robusnost.

Vino Mozaik kupaža je crnih sorata Merlota, Borgonje i Cabarnet sauvignona. Sazrijevalo je u drvenim bačvama tipa barrique 15 mjeseci i još 3 mjeseca u boci. Vino je srednje jakog tijela, rubinsko crvenih tonova boje. Očarava mirisom šumskog voća te uglađenom teksturom protkanom aromom vanilije. Okus vrlo bogat, podsjeća na slatkasto grožđe. Vrlo elegantan, nenametljiv kao rijetko koje crno vino.

Najbolje pristaje uz: jela od plave ribe, mesna jela, a neki sommelieri preporučuju ga uz jela azijske kuhinje budući da upotpunjuje a ne narušava specifičnosti tih jela.

Preporučena temperatura serviranja: 16 -17°C
design&development by: MAKE web design studio 2009 - All rights reserved